آنچه در این مقاله میخوانید
شاید روزی که اَبَر رایانههای هوشمند متولد شدند هیچکس تصورش را هم نمیکرد که در آینده بتوان آنها را در کیفهای کوچک جا داد و با خود حمل کرد. امروزه لپتاپها به عضوی جدانشدنی از زندگی انسانها تبدیل شدهاند و حتی گوشیهای موبایل پرطرفدار هم نتوانستهاند جای خالی آنها را پر کنند. مهم نیست شما کارمند، دانشجو، یک نوجوان علاقهمند به بازیهای رایانهای و یا یک خانم خانهدار باشید، در هر صورت برای انجام یک سری کارها به یک لپتاپ مناسب احتیاج خواهید داشت. اما یک لپتاپ مناسب چه ویژگیهایی دارد؟ اگر میخواهید یک لپتاپ فوقالعاده که کاملا مخصوص شما و مطابق شخصیت شماست انتخاب کنید، به هیچوجه مقاله راهنمای خرید لپ تاپ را از دست ندهید.
لپتاپ چیست؟
قطعا تمام شما تا حدودی با این وسیله آشنایی دارید. اما اگر بخواهیم جزئیتر از همیشه به این دستگاه کاربردی نگاه کنیم لازم است تا از ابتداییترین قدم شروع کنیم.
کلمهی لپ تاپ در زبان انگلیسی از دو بخش lap و top تشکیل شده. Lap به قسمت بین کمر و زانوی یک فرد نشسته اشاره میکند و top به معنای بالا است. پس کلمهی laptop به معنی ابزاری است که یک فرد در حالت نشسته روی پاهای خود میگذارد.
لپتاپها رایانههای شخصی در اندازههای کوچک و قابل حمل هستند که با وجود داشتن تمام اجزای یک کامپیوتر رومیزی، بسیار سبکتر و جمعوجورترند. وزن این دستگاه بین ۱ تا ۷ کیلو متغیر است و به وسیلهی یک باتری قابل شارژ کار میکنند.
انواع لپتاپ
قبل از هرچیز در نظر داشته باشید که برای انتخاب یک لپتاپ مناسب بهتر است هدف خود از خرید آن را تعیین کنید. برای مثال اگر شما مدام در سفر هستید و نیازدارید که این رایانهی کوچک همراهتان باشد بهتر است که لپتاپی را خریداری کنید که وزن کمتری داشته باشد. و یا اگر اهل بازی های حرفهای و یا انجام کارهای گرافیکی هستید لپتاپی را انتخاب کنید که بتواند نیازهایتان را براورده کند. اما گذشته از تمام اینها، لپتاپ ها بر اساس وزن و اندازه به چند دسته تقسیم میشوند:
- نت بوکها(net book)
- اولترا بوک ها
- هیبریدی ها
- لپتاپهای صنعتی
- لپتاپ گیمینگ
- لپتاپ رندرینگ
- لپتاپ میانرده عمومی
نت بوک ها
توجه داشته باشید که نت بوک با نوت بوک متفاوت است. نوت بوک ها اندازه بزرگتری داشته و بیشتر برای وبگردی و مشاهده ایمیلها استفاده میشوند. اما نتبوکها سبکترین لپ تاپ های موجود در بازار هستند که با سایز ۱۰ تا ۱۲ اینچی و وزن حدودا یک کیلوگرم، برای کسانی که عاشق سفر هستند بهترین انتخابند. این لپتاپ ها باتری مقاوم و دسترسی مناسبی برای برقراری ارتباط های اینترنتی و بیسیم دارند و قیمت آنها هم مناسب است. اما اگر نیازدارید که از برنامههای سنگین و نرمافزارهای تخصصی بهره ببرید توصیهی ما این است که از نت بوک استفاده نکنید. زیرا این دستگاهها به علت اندازهی کوچکتر و فشرده بودن اجزا، قدرت سخت افزاری بالایی ندارند و برای محاسبات سنگین مناسب نیستند.
اولترابوک
اگر به دنبال محصولاتی با ظاهر و قابلیتی بین تبلت و لپتاپ هستید باید به سراغ اولترابوک بروید. اولترابوکها با صفحه نمایش ۱۲ تا ۱۵ اینچ و وزن نهایت ۱.۵ کیلوگرم برای مصارف خانگی و شخصی و یا حتی اداری بسیار مناسبند. این نوع لپتاپها سبک و قابل حمل بوده و قدرت نسبتا خوب و بالایی دارند. اولترابوک به پردازنده کممصرف سریU و درایو SSD مجهز است و ظاهر جذاب و ضخامت حدودا ۲۰ میلیمتر دارد.
لپتاپ هیبریدی
اتفاق جالب در لپتاپهای هیبریدی یا تبدیلشونده این است که لپتاپ با چرخش صفحهنمایش و یا جداشدن آن از بدنه، در ظاهر به یک تبلت تبدیل میشود. این نوع از لپتاپها به طور معمول صفحه نمایش ۱۰ تا ۱۳ اینچی، صفحه نمایش لمسی، درایو های SSD و پردازندههای کممصرف دارند و برای استفادهی روزمره مناسبند. لازم به ذکر است که لپتاپهای هیبریدی قدرت سخت افزاری متوسط رو به بالا دارند.
لپتاپ صنعتی
این لپتاب به معنای واقعی کلمه، مرد روزهای سخت است. از آنجایی که از لپتاپ های صنعتی بیشتر در کارخانجات و شرکتهای تولیدی استفاده میشود لازم است که بدنهی محکم و مقاومی داشته باشند تا در برابر عوامل محیطی مانند گرد و خاک، رطوبت و دمای بالا دچار مشکل نشوند. به همین دلیل این دستگاهها وزن و ضخامت بالایی دارند. علاوه بر این، لپتاپهای صنعتی از قفلهای امنیتی مانند حسگر اثر انگشت و درگاههای متعدد برخوردارند و شما با خیال راحت میتوانید محافظت از اطلاعاتتان را بر عهدهی آنها بگذارید. صفحهکلید در این نوع لپتاپ، کلیدهای بیشتری داشته و از فرمانهای بیشتری پیروی میکند. بهترین مزیت لپتاپهای صنعتی روکش صفحهنمایش آنهاست که به صورت مات است و علاوهبر منعکس نکردن نور آفتاب و ایجاد خطای دید، لکهها را هم کمتر نشان میدهد.
لپتاپ گیمینگ و رندرینگ
اگر تنها یکبار بازیهای کامپیوتری را تجربه کرده باشید میتوانید احساسات یک گیمر حرفهای را در لحظات حساس بازی درک کنید. یک گیمر عاشق آن است که در فراز و نشیب بازیاش غرق شود و خودش را در آن محیط تصور کند. اما این موقعیت با یک لپتاپ معمولی امکان پذیر نیست. لپتاپهای گیمینگ اندازهی بزرگتر و ضخاما بیشتری نسبت به سایر لپتاپها دارند که همین باعث میشود وزنشان سنگینتر از حد معمول باشد. این لپتاپها قویترین پردازندههای گرافیکی را دارند که باعث پشتیبانی از بازیهای با گرافیک بالا میشود.
لپتاپهای رندرینگ همدست کمی از لپتاپهای گیمینگ ندارند. این لپتاپها به دلیل استفاده از سختافزارهای خاص و پیشرفته،امکان ترسیم طراحیهای سه بعدی به بهترین شکل را فراهم میسازند و صفحه نمایش بزرگ با شفافیت بالا و روکش مات دارند که برای دانشجوهای رشتهی معماری و کارهای گرافیکی، بهترین انتخابند.
اگر اهل بازی های کامپیوتری هستید و یا به طراحیهای شگفتانگیز علاقه دارید حتما به مقالههای مربوط به لپتاپهای گیمینگ و رندرینگ در همین سایت مراجعه کنید تا تمام اطلاعات لازم را به طور مفصل در موردشان کسب کنید.
لپتاپ میانرده عمومی
متنوعترین دستگاهها از لحاظ ویژگیهای سختافزاری در این نوع از لپتاپها مشاهده میشوند. این دستگاهها به عنوان لپتاپهای اقتصادی و قیمت مناسب شناخته شده و با بدنهی محکم و در عین حال پلاستیکیشان طرفداران زیادی دارند. سایز صفحهنمایش لپتاپ های میان رده بین ۱۴ تا ۱۵.۶ اینچ است و با قطعات متنوعی که دارند برای بیشتر وظایف روزانه و برنامههای سبک مانند آفیس مناسبند. حدودا ۲ کیلوگرم وزن دارند و تقریبا برای هر گروه شغلی و هر دسته از کسانی که از لپتاپ به صورت روزمره و نه حرفهای استفاده میکنند مناسبند.
ویژگیهای بارز هر لپتاپ
هر لپتاپ جدا از نوع آن، یک سری ویژگی خاص دارد که با توجه به آنها سنجیده میشود و لازم است که ما به عنوان یک خریدار آگاه با آنها آشنایی داشته باشیم. با ما همراه باشید تا ویژگی های یک لپ تاپ خوب را بررسی کنیم :
سیستم عامل
سیستم عامل یکی از ویژگیهای منحصر بفرد هر لپتاپ است که تمام اعمال را بر اساس آن انجام میدهد. لپتاپها دارای سیستمعامل های متنوعی هستند که برخی از آنها به طور رایج استفاده نمیشود. امروزه سیستم عامل ویندوز و مک بیشتر از سایر آنها موردپسند واقع شده و مورد استفاده قرار میگیرد. سیستمعامل های لینوکس و کروم هم طرفداران خودشان را دارند.
گاهی برخی از لپتاپهای خریداری شده سیستمعامل ندارند.اگر با این مشکل مواجه شدید به هیچ عنوان نگران نشوید.زیرا شما به سادگی میتوانید هر سیستمعاملی که تمایل داشته باشید را روی دستگاه نصب کنید و از آن لذت ببرید.
CPU یا پردازنده مرکزی
مهمترین نکتهای که در این زمینه باید بخاطر داشته باشید این است که پردازندهها در یک لپتاپ قابلیت آپدیت و ارتقا ندارند و هر سیستم با هرنوع پردازندهای که شما انتخاب میکنید تا لحظهی آخر همراه شما میماند.پس بهتر است هنگام خرید به CPU دستگاه دقت بیشتری کنید.
CPUوظیفه پردازش دادهها را برعهده دارد و یکی از مهمترین قطعات سخت افزاری هر لپتاپ است. معمولا پردازندهها توسط سه شرکت intel,Apple و AMD تولید میشوند که در این بین شرکت intel پرچمدار است و تولیدات بیشتری دارد.
اما چطور پردازندهی مناسب را انتخاب کنیم؟
پردازندهها در هرلپتاپ با یک عبارت معرفی میشوند که در آن نسل پردازنده، قابلیت و توان پردازش و میزان مصرف آن نمایش داده میشود. برای مثال به عبارتهای زیر توجه کنید:
AMD Reyzen7 5800H
Intel core i7 11800H
پسوندهای مختلف در پردازندهها هرکدام به یک معنی است که در ادامه با آن آشنا میشویم:
نسل پردازنده
دو رقم ابتدای مدل پردازنده مشخص کنندهی نسل پردازنده است. هرچه نسل پردازنده بالاتر برود فرکانس هسته و کیفیت ساخت بالاتر رفته و قابلیت پردازش افزایش مییابد.
Core
عددی که کنار پیشوند core قرار میگیرد نشاندهندهی توان نسبی پردازنده درپردازش است و به معنای تعداد هسته نیست. هرچه این عدد بیشتر باشد توان پردازش دستگاه بالاتر است.
پسوندH
این پسوند بین محصولات دو شرکت AMD و intel مشترک است اما پسوند HK در انحصار شرکت intel و پسوندهای HXو HS مربوط به شرکت AMD است.
پسوند G
این پسوند نشاندهندهی کارت گرافیک مجتمع(یکپارچه) است که شما طبق نیازتان میتوانید از کاربرد های متفاوت پردازنده استفاده کنید.
پسوندU
پسوندU نشانگرپردازندههای کممصرف با قدرت بالاست که با وجود مصرف پایین انرژی بهترین عملکرد و قابلیتها را دارند.
کارت گرافیک (VGA)
لپتاپهای میانرده معمولا از کارت گرافیک های یکپارچه استفاده میکنند. این نوع کارتهای گرافیک برای استفاده روزمره بسیار مناسبند اما برای برنامههای سنگین که به گرافیک پیشرفته نیاز دارند چندان گزینهی معقولی به حساب نمیآیند. البته لپتاپهای گیمینگ خود کارت گرافیکهای حرفهای دارند و حتی بعضی لپتاپها یک کارت گرافیک جانبی و قوی دارند که میتواند در صورت نیاز، سرعت پردازش اطلاعات را بالا ببرد.
به طور کلی وظیفهی کارت گرافیک نمایش تصاویر دو بعدی و سه بعدی انیمیشنها و بازیهای کامپیوتری را برعهده دارد. قدرت پردازش این کارتها در حدی است که گاهی برای افزایش سرعت پردازش اطلاعات به کمک CPU میآید و توان پردازش را بالا میبرد. پس حتما به نوع و ظرفیت کارت گرافیک دقت کنید و لپتاپ هایی را انتخاب کنید که علاوه بر کارت گرافیک مجتمع، کارت جانبی هم داشته باشند.
RAM
رم یا حافظهی موقت در لپتاپ برای نگهداری برنامههای در حال اجرا استفاده میشود.ظرفیت رم تاثیر زیادی در سرعت پردازش دارد و هرچه ظرفیت آن بالاتر باشد سرعت اجرای دستورها بالاتر خواهد بود. اگر از لپتاپ برای مصارف خانگی و روزمره استفاده میکنید رم های ۴ تا ۸ گیگابایت و برا انجام کارهای حرفهای، ۱۶ گیگابایت و بیشتر مناسب است.
برای خرید یک لپتاپ ایدهآل به چه نکاتی توجه کنیم؟-نکات خرید لپ تاپ
- به دوام باتری لپتاپ توجه کنید که حداقل ۸ تا ۱۰ ساعت برای شما کار کند.
- بهتر است لپتاپ شما سه پورت USB و حداقل یک پورت HDMI داشته باشد. اگر از لپتاپهای نسل جدید خریداری میکنید به پورت USB-C نیز دقت کنید.
- انتخاب یک لپتاپ با رم کمتر از ۴ گیگابایت و فضای هاردیسک کمتر از ۵۰۰ گیگابایت انتخاب عاقلانهای نیست. توجه داشته باشید که این میزان سرعت لپتاپ شما را به شدت پایین میآورد.
- اگر میخواهید لپتاپ شما قابلیت جابهجایی آسانتری داشته و وزن زیادی نداشته باشد، دستگاهی با صفحه نمایش ۱۲ تا ۱۴ اینچی را انتخاب کنید. اما اگر طراح یا گیمر هستید صفحه نمایش ۱۵ تا ۱۷ اینچ برای شما انتخاب بهتری خواهد بود.
- دستگاهی را انتخاب کنید که از ویندوز ۱۰ پشتیبانی کند. زیرا در حال حاضر اکثر برنامهها و بازیها روی این ویندوز نصب میشوند.
- اگر تنها میخواهید برای دیدن فیلم از لپتاپ استفاده کنید دستگاه chrome book را تهیه کنید تا هزینهی زیادی شامل حالتان نشود. همچنین در صورتی که به نصب برنامههای ویندوزی علاقهای ندارید سیستم عامل Mac یک انتخاب کمنظیر خواهد بود.
سخن پایانی
شاید خرید یک لپتاپ بنظر کار سادهای بیاید اما برای خرید این دستگاه هوشمند حتی دانستن کوچکترین نکات هم میتوانند حائز اهمیت بوده و کیفیت لپتاپ انتخابیمان را چند پله بالاتر ببرند. پس نکات خرید لپ تاپ گفته شده در این مقاله را بخاطر بسپارید و با توجه به راهنمای خرید لپ تاپ با خیال راحت اقدام به خرید یک لپتاپ فوقالعاده کنید.