آنچه در این مقاله میخوانید
بیایید باهم صادق باشیم.هرچقدر هم که بخواهید از غذاهای چرب و ناسالم دوری کنید باز هم دیدن یک تکه مرغ سوخاری خوشرنگ که در کنار سیب زمینی های تُرد و طلایی لم داده است، دلتان را به هوس میاندازد و باعث میشود مثل همین الان آب دهانتان را با صدا قورت بدهید! نظرتان چیست که همین غذا را بدون روغن ولی با همان کیفیت در اختیار داشته باشید؟ وسوسه انگیزاست نه؟ پس با راهنمای خرید بهترین سرخ کن با ما همراه باشید تا از غذاهای سالم و در عین حال سرخ کرده لذت ببرید.
امروزه آنقدر مشغلههای زندگی در داخل و بیرون از خانه زیاد شده که همه به دنبال ابزاری هستند تا کمی کارشان را سادهتر کند و به آن سرعت ببخشد. بخش لوازم خانگی نیز از این قاعده مستثنی نیست. سرخکن یکی از آن لوازمیاست که شاید در ابتدا حضورش در آشپزخانه چندان ضروری به نظر نیاید، اما اگر به مشکلاتی مثل مصرف بیرویهی روغن، بوی نامطبوع روغن داغ، کثیف شدن گاز و آشپزخانه و صرف وقت فراوان برای سادهترین غذاها فکر کنید متوجه خواهید شد که نخریدنِ سرخکن بیشتر از خرید آن به شما ضرر خواهد زد.
سرخکن چیست و چگونه کار میکند؟
این دستگاه با سرعت باورنکردنی و حرارت یکسان غذای شما را سرخ میکند و بدون هیچ زحمتی به شما تحویل میدهد. این محصول از یک المنت و سبد فلزی سوراخدار ساخته شده که توسط دستگیرهای که روی سبد قرار گرفته، سبد محتوی مواد غذایی را پایین برده و پس از شناور کردن آنها در روغن داغ، غذا را به بهترین نحو آماده میکند. سرخکن ها سنسورهایی دارند که در صورت سرخ شدن بیش از حد غذا، آلارم میدهد و از سوختگی آن جلوگیری میکند. این آلارم میتواند به صورت صوتی و یا به صورت چراغهای کوچکی به رنگ سبز یا قرمز باشد. بعضی از سرخکن ها علاوه بر سرخکردن مواد غذایی، وظایفی نظیر کباب کردن، بریانکردن و ... را هم انجام میدهند که شما بر حسب نیاز و بودجهتان میتوانید دستگاه موردنظرتان را انتخاب کنید. به این سرخکنها، چندکاره میگویند.
جنس سرخکن ها از استیل است که در برابر دمای بالا، مقاومت زیادی دارد. به طوری که حتی بعد از ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد حرارت، آسیبی نمیبینند.
انواع سرخکن
بهترین سرخکن ها به سه دسته تقسیم میشوند:
- سرخکن معمولی
- سرخکن کممصرف و بدون روغن
- مینی سرخکن ها
سرخکن معمولی:
این نوع سرخکن ها دارای یک محفظهی روغن بوده که باید تا میزان تعیین شده آنرا پر کنید و یک المنت دارد که توسط آن روغن را داغ میکند. حرارت این نوع سرخکن قابل تنظیم است و برای مواد غذایی متنوع، درجهای خاص قرارداده شده. قیمت مناسب و ظرفیت بالا از نقات قوت این محصول است.
سرخکن بدون روغن و کم مصرف:
این نوع سرخکن بدون استفاده از روغن و تنها با گردش هوای گرم که توسط فنهایی که در آن تعبیه شده به وجود میآید، حرارت ایجاد کرده و پس از صورت گرفتنِ یک فرایند شیمیای شناخته شده به اسم فرآیند میلارد، غذا ها را تُرد و خوشرنگ میکند.از ویژگیهای این محصول میتوان به شستشوی آسان،سهولت استفاده و پخت غذایی سالم با روغن کم، بدون نیاز به سرکشی مداوم، اشاره کرد. این محصول مصرف برق بسیار پایینی دارد.
مینی سرخکن:
مینی سرخکن ها نمونهی کوچک شدهی سرخکن های معمولی هستند که تمام ویژگیهای آنها را دربر میگیرند.این نمونه برای خانههایی که آشپزخانه کوچکی دارند بسیار مناسب هستند.
البته تمام اقلام معرفی شده در بالا، سرخکن های برقی بودند. دنیای سرخکن ها آنقدر متنوع است که با هر سلیقه و امکاناتی که باشید دست خالی از این بازار بیرون نمیآیید. یک نمونه از انواع سرخکن ها، سرخکن های گازی هستند. این محصول به نسبت سرخکن های برقی ایمنی کمتری دارد و بیشتر برای فضای بیرون از خانه مناسب است. میتوانید از آنها در حیاط، باغ خانوادگی و یا حتی بالکن خانهتان استفاده کنید(ترجیحاً بالکنی که سرپوشیده نباشد). اندازهی آنها از سرخکن های برقی بزرگتر است و بیشتر استفادهی صنعتی و تجاری دارند.
ویژگیهای یک سرخکن خوب:
- امکان جدا کردن قطعات
- دارا بودن سیستم قطع کن خودکار
- نمایشگر دما
- فیلتر قابل تعویض
- تفلون(نچسب) بودن لایه داخلی
- ظرفیت مناسب
- داشتن سبد دستی
- گارانتی
- بدنهی عایق
- داشتن کابل جداشونده و در شیشهای
امکان جداکردن قطعات:
یکی از نکاتی که برای مادران ایرانی بسیار مهم است، رعایت بهداشت و سلامت در پخت و پز است. توجه کنید که قطعات اصلی دستگاه قابل جدا شدن باشد تا به راحتی بتوانید آنها را بشویید و از تمیزیشان مطمئن شوید. مخصوصا سبد و سینی سرخکن که مستقیماً با مواد غذایی در تماس هستند.
قطعکن خودکار
گفتیم که یکی از مزیتهای سرخکن این است که به سرکشی مداوم نیازی ندارد و غذای شما نمیسوزد. ولی این ویژگی بدون داشتن سیستم قطعکن اتوماتیک قابل دسترسی نیست. پس قبل از خرید حتما به این نکته توجه کنید تا مجبور نباشید مدام پای گاز بایستید. با وجود این سیستم، در صورتی که غذای شما بیش از اندازه داشت سرخ میشد، دستگاه به طور خودکار خاموش میشود. توجه داشته باشید که این سیستم با علامت هشدار فرق دارد و هر دو برای دستگاه لازم هستند.
نشانگر دما
با وجود نشانگر دما، کار شما به مراتب آسانتر خواهد شد. بعضی از سرخکن ها نمایشگر لمسی دارند که قیمتشان هم بالاتر است.بعضی دیگر در اطراف نمایشگر از دکمههایی بهره میبرند که توسط آنها میتوانید حرارت را کم و زیاد کنید. سرخکن هایی که نمایشگر ندارند قیمتشان به صرفه تر است و البته نبود نمایشگر دما، دلیلی بر ضعف محصول نیست.
فیلتر قابل تعویض
اگر دستگاهی با فیلتر قابل تعویض بخرید، بُرد کردهاید! فیلتر سرخکن از جنس کربن ساخته شده و وظیفهاش جلوگیری از پخش شدن بخار و بوی غذا در آشپزخانه است. تمام این فیلتر ها بعد از مدتی خراب میشوند. پس بهتر است سرخکن شما قابلیت تعویض فیلتر داشته باشد.
لایه داخلی نچسب
همه ی شما با لذت آشپزی در تابه های نچسب آشنایی دارید. شستشوی آسان و نچسبیدن غذا در کف تابه، چیزی نیست که بشود آن را نادیده گرفت. سرخکنها هم به همان اندازه به نچسب بودن نیاز دارند. تا هم راحتتر شسته شود و هم غذای خوشمزهتری را برایمان آماده کند.
محفطهی ظرفیت مناسب
محفظهی ظرفیت به تعداد اعضای خانواده بستگی دارد.برای خانوادهی کم جمعیت و ترجیحاً دو نفره ، یک محفطهی چهارگوش انتخاب مناسبی است. ولی برای خانواده های پر جمعیت، محفظه های استوانهای که میتواند مواد غذایی بیشتر و درشتتری را در خود جای دهد، انتخاب بهتری خواهد بود.
سبد دستی
سرخکن ها دو نوع سبد دارند:
- سبد دستی
- سبد آسانسوری یا خودکار
شاید فکر کنید سبدهای خودکار گزینه های بهتری هستند، ولی ایننوع سبدها آسیب پذیرتر بوده و ممکن است تکه های غذا داخل محفظهشان گیر کند و به سختی بتوانید آنها را خارج کنید. پس اگر میخواهید با آرامش آشپزی کنید سرخکنی را انتخاب کنید که سبد دستی داشته باشد.
گارانتی
و بالاخره یکی از مهمترین فاکتورها در خرید سرخکن داشتن گارانتی و یا وارانتی است که میتواند دلتان را قرص کند و با خیال راحتتری خریدتان را انجام دهید.
بدنه عایق
بهتر است بدنهی سرخکنی که انتخاب میکنید عایق باشد و هنگام کار، داغ نشود تا مبادا در اثر بیاحتیاطی دستتان بسوزد.
داشتن کابل جدا شونده و در شیشه ای
کابل جدا شونده و در شیشهای از مواردیاست که ایمنی این دستگاه را تضمین میکنند. معمولا سرخکن های برقی سیم بلندی دارند. در سرخکنهایی که سیم جداشونده دارند در صورت کشیده شدنِ سیم، کابل جدا خواهد شد و خطری شما را تهدید نمیکند. در غیر اینصورت و بدون وجود کابل جداشونده،اگر ناخواسته سیم سرخکن کشیده شود این دیگ پر از روغن داغ واژگون میشود و تبعات جبران ناپذیری را در پی خواهد داشت.
همچنین وجود در شیشهای و یا پنجرهی نظارت، شما میتوانید بدون باز کردن در سرخکن بر پروسهی سرخ شدن غذا نظارت کنید و به این ترتیب خطر سوختگی با بخار و یا روغن جوشان شما را تهدید نخواهد کرد.
لازم به ذکر است که کار با سرخکن ها بسیار ساده است و با استفادهی صحیح از این آنها، هیچ خطری شما را تهدید نمیکند. پس حتما دفترچه راهنمای آنرا مطالعه و نکات ایمنی را رعایت کنید.
چگونه از سرخکن بهتر استفاده کنیم؟
برای اینکه سرخکن شما طول عمر طولانیتری داشته باشد و غذایتان هم لذیذتر شود، لازم است به نکات زیر توجه کنید:
- حتما از روغن مخصوص سرخکردن استفاده کنید:
توجه داشته باشید که استفاده از روغنهای غیر سرخکردنی برای سرخکن، نه تنها میتواند به دستگاه آسیب بزند بلکه برای سلامتیتان هم به شدت مضر است. همچنین سعی کنید بعد از هربار استفاده، روغن را تعویض کنید زیرا آب و مایعات مواد غذایی قبلی باعث کف کردن و سرازیر شدن روغن میشود. بهتر است سرخکنی که میخرید از سیستم تخلیهی روغن هم برخوردار باشد، زیرا تخلیهی روغن استفاده شده چندان کار سادهای نیست.
- مواد غذایی را قبل از یخزدایی سرخ نکنید:
همیشه بهتر است قبل از شروع پخت و پز کمی منتظر بمانیم یا یخ مواد غذایی آب شود. زیرا اینکار برای سلامتی شما شدیدا مضر است.علاوه بر آن، قراردادن یخ در روغن داغ، دمای روغن را کاهش میدهد و غذایتان در زمان طولانیتری آماده میشود. حتی ممکن است به دستگاهتان آسیب وارد کند.پس بهتر است ریسک نکنید.
- شستن سرخکن
هنگام شستن دستگاه بهتر است ابتدا قطعات آنرا از هم جدا کنید تا عمل شستشو سریعتر و راحتتر انجام شود. ظرف روغن هم معمولا متحرک است وبه راحتی جدا میشود. همچنین هنگام شستشو حواستان به فیلتر دستگاه باشد و حتما آن را جدا کنید.زیرا اگر با آب برخورد کند خاصیت کربنی آن از بین میرود و پس از آن نقش خود را به خوبی ایفا نخواهد کرد.
توان سرخکن چقدر باید باشد؟
هرچه توان دستگاه بالاتر باشد، روغن سریعتر داغ میشود.در نتیجه در زمان کوتاهتری غذایتان آماده میشود. معمولا توان سرخکن های برقی بین ۱۸۰۰ تا ۲۲۰۰ وات است.
برندهای محبوب سرخکن کدامها هستند؟
اگر بخواهیم معتبرترین و محبوب ترین برندها در دسته ی سرخکن را نام ببریم میتوانیم به اسامی زیر اشاره کنیم:
سخن پایانی
اگر شما هم مدتهاست که یک مرغ سوخاری خوشمزه و خانگی را امتحان نکردهاید وقت آن رسیده که تابههای قدیمی خود را کنار بگذارید و آشپزی با یک سرخکن نسل جدید را امتحان کنید. در این مقاله تمام نکاتی که برای خرید بهترین سرخکن نیاز دارید،در اختیار شما قرار گرفته است. امیدواریم بهترین انتخاب را داشته باشید و از آشپزی سریع و آسان در کنار خانواده لذت ببرید.