آنچه در این مقاله میخوانید
اگر شما هم قصد خرید کولر جدیدی را دارید با ما در راهنمای خرید کولر گازی همراه باشید تا تمام نکات لازم برای خرید یک کولر مناسب را باهم مرور کنیم.در این مقاله انواع کولر ،معیارهای انتخاب کولر گازی مناسب و تفاوت بین کولرهای اسپلیت اینورتر و معمولی را بررسی کرده ایم.
کولر یار روزهای گرم
این روزها بازار خاطرات نوستالژی در صفحات مجازی بسیار داغ است. یاداوری روزهای خاطرهانگیز کودکی، برای چند لحظهی کوتاه ما را به دنیای شیرین و پر از عشق کودکی برگردانده و از دنیای بیرحم بزرگسالی دور میکند. لبخند روی لبانمان میآورد و دلمان را پر از شادی میکند. نوستالژی ترین اتفاقات زندگی هرکدام از ما در تابستان گرم و طولانی رقم خورده است. زمانی که بالاخره آخرین امتحاناتمان را میدادیم و به شوق سه ماه تعطیلی به سمت خانه سرازیر میشدیم. تابستان به جز گرمای طاقت فرسایش، دلخوشیهای فراوانی با خود به همراه داشت. آب بازی با بچههای همسایه در جویهای آب، گاز زدن آلوچه سبزهای ترش و آبدار، و باد خنک و دلپذیر کولرهای آبی. هنوز هم وقتی بوی پوشال خیس به مشاممان میرسد یاد آن دوران ش در کنار کولرهای آبی در ذهنمان نقش میبندد.
انگار همین دیروز بود که پدرها ظهر جمعهای آستینهایشان را بالا میزدند و بعد از چک کردن موتور و شناور کولر، کف کولر و پوشالهایش را تا نیمه پر از آب میکردند و ما هم پس از نشانهگرفتن آن سه کلید روحبخش، زیر بادش لم میدادیم و لذت میبردیم. امروزه کولر های گازی و اسپیلتها آنقدر جای خودشان را در بازار باز کردهاند که کمکم کولرهای آبی دارند بازنشست میشوند. در راهنمای خرید کولر گازی همراه ما باشید تا معیارهای انتخاب یک کولر گازی مناسب را باهم بررسی کنیم.
کولر گازی چیست؟
همهی شما کم و بیش با تعریف و عملکرد کولر آشنایی دارید. اگر بخواهیم به سادهترین حالت بگوییم:
این دستگاه بر خلاف اسم خود، انرژی الکتریکی و یا همان برق را گرفته و به سرما تبدیل میکند. این عمل به کمک سیکل تبرید که در تمام وسایل سرمایشی که به اجبار سرما تولید میکنند وجود دارد، انجام میشود.
سیکل تبرید چیست؟
هر سیکل تبرید از پنج قسمت اصلی تشکیل شده است.
- قسمت داخلی یا اواپرتور
- قسمت بیرونی یا کندانسور
- موتور
- شیر انبساطی یا اکسپنشن
- سیال گاز
عمل تبرید به این شکل صورت میگیرد که گاز با فشار از موتور خارج شده و پس از عبور از کندانسور، مقداری از گرمای گاز خروجی از موتور کاسته شده و بعد از عبور از شیر انبساط، انفنجار مولکولی شکل گرفته و گاز میل دارد به حالت قبلیاش برگردد.پس عمل سرما سازی در لوله ایجاد میشود و به سمت اواپرتور میآید. لوله های اواپرتور پس از سردشدن توسط فن داخلی، به محیط منتقل میشود. اکنون که گاز سرمای خود را از دست داده،دوباره به موتور بازمیگردد و ادامهی این سیکل، نحوهی عملکرد کولر را شکل میدهد.
انواع مدلهای کولر گازی
- کولرهای اسپلیت
- کولر پرتابل
- کولر پنجرهای
- کولر ایستاده
اسپلیتها
کولرهای اسپلیت یا دوتکه همانطور که از اسمشان پیداست از دو بخش تشکیل شدهاند:
یک قسمت که داخل خانه نصب میشود(پنل یا اواپراتور)
و یک قسمت که به خاطر تولید صدای زیاد باید بیرون از محیط خانه نصب شود و شامل موتور و کمپرسور کولر است. این کولرها به نسبت کولرهای پنجرهای فضای بیشتری در بیرون از خانه نیاز دارند ولی سرمای بیشتری تولید میکنند.
کولرهای پرتابل
این نوع کولر ها بر خلاف کولرهای گازی اسپلیت، از یک تکه تشکیل شده و قسمت بیرونی ندارند. این کولر ها نسبت به بقیه انواع، سر و صدای بیشتری تولید کرده ولی سرمای بیشتری هم ایجاد میکنند و به راحتی میتوانند گرمترین اتاقها را سریعا خنک کنند.
امروزه کمتر جایی میتوانید این نوع کولر را پیدا کنید.
کولر پنجرهای
کولرهای پنجرهای برای اتاقهای کوچک مناسبند. در این مدل،تمام قطعات کولر از جمله اواپرتور، کندانسور، کمپرسور و کویل خنک کننده در یک واحد قرار گرفته و جدا از هم نیستند. عملکرد این کولرها به این صورت است که هوای سرد از قسمت داخلی آنها وارد شده و هوای گرم از قسمت خارجی آن به بیرون راه پیدا میکند.
کولرگازی ایستاده
این نوع کولر ها بیشتر در مکان های عمومی مثل مسجد، فروشگاهها، ترمینالها و... استفاده شده و به نسبت سایر کولرها استفادهی متفاوتی دارند. اگر فضای خانه تان بزرگ است و کولر اسپلیت قادر به خنک کردنش نیست، کولرهای گازی ایستاده برای شما انتخاب مناسبی هستند.
معیارهای انتخاب یک کولر مناسب چه هستند؟
در حال حاضر آنقدر برندها و مارکهای مختلف کولرگازی در بازار زیاد شده که شما اگر بدون اطلاعات به بازار بروید قطعا گیج خواهید شد و ممکن است نتوانید بهترین کولر گازی مناسب خود را به درستی انتخاب کنید. به همین دلیل ما به شما کمک میکنیم تا انتخاب درستتری داشته باشید.به نکات زیر توجه کنید:
توجه به میزان BTU
یکی از مهمترین ویژگیها در انتخاب کولر مناسب،توجه به متراژ خانه و یا اتاقی است که کولر در آن قرار میگیرد. BTU یا قدرت خنک کنندگی در هرکولر متفاوت است و میزان آن بین ۵۰۰۰ تا ۴۸۰۰۰ تغییر میکند. برای اینکه حدودی دستتان بیاید چند مثال میزنم:
مثلا برای یک خانه ۶۰ تا ۸۰ متری BTU مناسب باید ۳۰۰۰۰ باشد.
در یک خانه ۳۵ تا ۵۰ متر، BTU مناسب ۲۴۰۰۰ است.
در یک ۱۲تا ۱۸ متر، مقدار مناسب BTU ۱۲۰۰۰ و در یک اتاق ۶تا ۱۲ متری ۹۰۰۰ است.
در انتخاب BTU مناسب علاوه بر متراژ خانه باید به عوامل دیگری هم توجه داشت. از جمله آب و هوای منطقه، تعداد افرادی که در خانه زندگی میکنند، تعداد پنجره ها و آفتابگیر بودن خانه و... . برای مثال اگر پنجرههای شما رو به آفتاب است و یا سقف خانه بلندتر از حالت معمول است، بهتر است که تا ۱۰ درصد ،BTU را بیشتر در نظر بگیرید. مناطق جنوبی و آب و هوای گرم هم میزان BTU را تا ۱۰ و یا ۲۰ درصد قابل افزایش میکند.
کدامیک از انواع کولر برای ما مناسبتر است؟
اولین گام در خرید کولرگازی، انتخاب نوع کولر است که بسته به نیازهای شما تغییر میکند. پاسخ به سوالهایی مثل متراژ فضای خالی، نحوهی نصب کولر و گرمی آب و هوای منطقه میتواند به شما در این انتخاب کمک کند.
برای مثال اگر تصمیم به خرید کولر پرتابل(قابل حمل) گرفتهاید، باید دریچهای برای خروج هوای گرم در نزدیک آن موجود باشد و یا برای انتخاب کولر پنجرهای، اندازهی پنجره استاندارد بوده و یا کولر مطابق سایز پنجرهی خود را خریداری کنید. کولرهای اسپیلت این مشکلات را نخواهند داشت اما از طرفی، باید فضای لازم برای نصب موتور آن در بیرون از خانه را داشته باشید.
کولرهای اسپلیت اینورتر و یا کولر های معمولی؟
ویژگی بارز کولرهای اسپلیت نسبت به سایر کولرها، وجود انواع اینورتر (کم مصرف) در بین آنهاست. اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که به مصرف کم انرژی اهمیت میدهید، بهتراست تا از بین کولرهای کم مصرف انتخاب کنید.
فناوری اینورتر مصرف انرژی را به شدت کاهش داده و در نتیجه هزینهی برق مصرفیتان پایین میآید.
دو تفاوت اصلی که کولرهای کم مصرف نسل جدید نسبت به کولرهای قدیمی دارند به شرح زیر است:
گازی که در این کولرها استفاده میشود بسیار سردتر ازگاز مصرف شده در نوع قدیمی آنهاست، چون دمای جوشش گاز در کولرهای اینورتر منفی ۵۲ درجه سانتیگراد است در حالیکه در کولر های قدیمی، این دما حدودا ۴۱ درجه سانتیگراد بود. این دمای بالا باعث میشد تا کولر توان بیشتری برای سردکردن گاز مصرف کند و در نتیجه مصرف برق بیشتر میشد و زمان بیشتری هم طول میکشید تا کولر بتواند سرماسازی کند.
تفاوت دوم در کولرهای نسل جدید و قدیم به این صورت است که ساختار کمپرسور در کولرهای قدیمی به نوعی بود که بعد از همدما شدن محیط با دمای تنظیم شده برای کولر، موتور کولر کاملا خاموش شده و به اصطلاح آف میکرد و منتظر میماند تا دوباره از طریق فرمان مادربرد، به کار گرفته شود. همین روشن و خاموش شدن دوبارهی موتور برق زیادی مصرف میکرد.
ولی در کولرهای اینورتر امروزی با توجه به نوع موتور و قطعاتی که در آنها به کار رفته، سیستم به گونهای طراحی شده که کمپرسور کاملا خاموش نمیشود و برای روشن شدن، به جریان بالایی نیاز نخواهد داشت پس مصرف انرژی الکتریکی کمتر خواهدبود.
معایب کولرهای اینورتر
یکی از معایب این کولرها قیمت بالای آنها در زمان خرید است که نسبت به کولرهای معمولی، ۲۰ تا ۴۰ درصد افزایش داشته است. از طرفی به دلیل اینکه این نوع کولرها دارای سیستم کاملا دیجیتال بوده و تمامی دستورات و برنامهریزی ها توسط مادربرد اصلی صادر میشود، در صورت به وجود آمدن هرگونه مشکل برای مادربرد امکان تعمیر آن وجود ندارد و راه اندازی نمیشود.
یکی دیگر از مشکلات، پیدا نشدن قطعات یدکی برای این کولرهاست. اگر از شرکتی که خدمات پس از فروش مناسبی نداشته باشد خرید کنید، در خرید قطعات یدکی به احتمال زیاد با مشکل روبرو خواهید شد. از طرفی هرکسی توانایی تعمیر این نوع کولر ها را ندارد و به نیروی فنی متخصص که دانش لازمش را داشته باشد نیاز است.
انواع کمپرسور در کولرهای گازی
- کمپرسور پیستونی
- کمپرسور روتاری
- کمپرسور اسکرول
در ابتدا بیایید تا کمی با مفهوم کمپرسور در کولر آشنا شوییم.
کمپرسور یکی از قطعات داخل کولر گازی است که گاز موجود در لوله ها را فشرده کرده و فشار گاز را بالا میبرد. امروزه ۵ نوع کمپرسور در ساخت کولرهای گازی استفاده میشود که ما در اینجا سه موردی که بیشتر مورد استفاده هستند را معرفی میکنیم:
کمپرسور پیستونی
این نوع کمپرسور یک پیستون و سیلندر دارد که به کمک آنها و با حرکت پیستون داخل سیلندر، گاز را فشرده میکند. ظرفیت این کمپرسورها معمولا بین ۱۶هزار تا ۳۷هزار BTU است. این کمپرسورها که به آنها کمپرسور رفت و برگشتی هم میگویند، سر و صدای زیادی تولید میکنند که این بزرگترین عیب آنهاست.
کمپرسور روتاری
این نوع کمپرسور از مکانیزم جابهجایی مثبت و از نوع چرخشی استفاده میکند. در مواردی که حجم فشار و هوا خیلی بالاست، به جای کمپرسور پیستونی از این نوع محصولات استفاده میشود. ظرفیت کمپرسور روتاری بین ۶۰۰۰ تا ۳۵۰۰۰ BTU است و نسبت به پیستونیها صدای کمتری تولید میکنند. این محصولات مصرف برق کمتری هم دارند.
کمپرسور اسکرول
این کمپرسورها که به آنها مارپیچی هم میگویند از حرکت مخالف مارپیچهای داخلی برای فشردهکردن گاز کولر استفاده میکنند. یکی از مارپیچها ثابت و دیگری متحرک است و این پروسه که به آن حرکت حلزون متحرک میگویند، سبب فشردن گاز میشود.
در بین انواع کمپرسورها در کولرهای گازی، کمپرسور اسکرول بهترین نوع میباشد و نسبت به دو مدل کمپرسور دیگر، توانایی و عملکرد بهتری دارد ولی به دلایلی، زیاد مورد استفاده قرار نمیگیرند.
کمپرسور روتاری در بین باقی انواع، به میزان قابل توجهی، کاربرد بیشتری در کولرهای گازی دارد.
توجه به کلاس T کمپرسورها
در خرید کولرهای گازی، باید به شرایط آب و هوایی منطقه توجه ویژهای داشته باشیم. کلاس های T1، T2 و T3 همین موارد را در بین سیستمهای سرمایشی مشخص میکنند.
T1: در کولر گازی مربوط به آب و هوای معتدل است.
T2: آب و هوای خنک را حمایت میکند.
T3: برای هوای گرم و خشک انتخاب مناسبی است.
اگر در مورد شرایط آب و هوایی خود شک داشته و بین دو کلاس ماندهاید، کلاس بالاتر را انتخاب کنید تا مشکلی برایتان به وجود نیاید.
سخن پایانی
در روزگاری که روزبه روز به گرمای جهان افزوده میشود، وجود یک کولر گازی مناسب در خانه از واجبات است و بدون آن کلافه میشوید. باوجود نکات موجود در مقاله راهنمای خرید کولر گازی، شما میتوانید بهترین کولری که مناسب خانه و فضای شماست انتخاب کنید و از زندگی در هوای مطبوع خانه لذت ببرید.